Utgave 12 2018

I denne utgaven kan du lese om både julemat, ost, fisk og unge kokketalenter, samt få oppskrifter på spiselige julegaver.

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc gjennom MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 12:

 • Honningristede nøtter

  Her er det store muligheter for å lage sin egen favorittblanding. Fyll nøttene i et glass og gi bort i julegave eller ta med når du skal på besøk.

  Du trenger:

  1 dl pistasjnøtter

  1 dl valnøtter

  1 dl cashewnøtter

  1 dl mandler

  1 ss smør

  1 dl flytende honning

  Flaksalt


  Slik gjør du:

  Rist nøttene i en tørr stekepanne til de er lett gylne. Legg dem til side. Smelt smør i stekepannen og tilsett honningen. La det koke i cirka et minutt under omrøring. Ha nøttene tilbake i stekepannen og dekk dem godt med honningblandingen. Hell deretter alt utover et bakepapir. Trekk nøttene litt fra hverandre slik at det ikke blir en stor klump, dryss over flaksalt og avkjøl.

  OPPSKRIFT & FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • Rødkål

  Hjemmelaget rødkål blir utrolig godt og kan lagres lenge. Den holder seg godt i et glass på en kjølig plass.

  Du trenger:

  1 rødkålhode

  3–4 ss sukker

  3 dl rødvin

  vann (til det knapt dekker)


  Slik gjør du: 

  Snitt kålen i strimler. Start med å smelte sukker til en lett karamell i en vid kjele. Hell på rødvin og la det koke opp. Ha så i kålen, og hell på vann så det står nesten likt med kålen. La kålen småkoke lenge til den er mør og kraften er kokt ned.  Smak eventuelt til med litt salt.

  OPPSKRIFT ARNE BRIMI FOTO METTE MØLLER

 • Brimis beste ribbetips

  Ei tradisjonell svineribbe er fortsatt den mest populære middagen for nordmenn på julaften. Rundt 55 prosent av oss velger ribbe og julestemning med ribbelukt i huset, og alle ønsker vi oss ei saftig juleribbe med mye smak og knasende sprø svor.

  Grovsalt
  Men hvordan blir ribba perfekt? Arne Brimi har stekt utallige juleribber, og har funnet fram til «sin» metode. For å få et bra resultat, begynner han forberedelsene i god tid. Det tar tid for ei ribbe å bli god.

  – Ribba dukker jo opp før jul hvert år, og jeg får alltid mange spørsmål om ribbe. Det er mange meninger om hvordan juleribba skal tilberedes, men for meg er det en ting som er helt sikkert: Ribba skal dekkes med salt i tre døgn før du skal steke den. Da bruker jeg rundt tre prosent av ribbevekta med salt. Ei ribbe på tre kg krever 90 gram salt. Og det må ikke være finsalt, men grovsalt, sier Brimi.

  Han ruter svoren først, og legger ribba med svoren ned i ei langpanne.

  – Litt salt under og resten oppå. Så dekker du til og lar ribba ligge stille og rolig på kjøl i tre døgn. Før steking børster jeg vekk alt saltet, og så peprer jeg før den går inn i ovnen, sier Brimi.

  Sprø svor
  Ovnen setter han på 180 grader. Først dampes ribba i litt vann med svoren ned i en times tid. Deretter flyttes den over på rist og bygges opp under, slik at fettet dreneres av etter hvert som ribba stekes.

  – Ei ribbe skal stekes lenge for å bli god. Den kan gjerne stå i tre – fire timer slik at fettet smelter fint av. Men du må følge med på ribba, den skal jo ikke bli brent. Og ikke stress med svoren! Når ribba har stekt lenge nok og er brun og fin, har gjerne svoren allerede blitt sprø. Hvis ikke, skrur du opp varmen på slutten av steketida. Da blir det sprøtt og fint, sier Brimi.  For kokken på Vianvang skal ei god juleribbe aller helst ha sprø og fin svor, men like viktig er det at kjøttet er saftig og smaker godt.

  – Det er ikke bare svoren som teller. Ribba må være skikkelig mør. Helst så mør at beinet slipper kjøttet og du bare kan dra det ut. Til jul velger jeg alltid ei fin og feit tynnribbe fra en norsk produsent jeg stoler på. Dersom du bare får tak i familieribbe med kotelettkam, så ville jeg skåret av kotelettene og brukt dem til noe annet, sier Brimi.

  TEKST OG FOTO METTE MØLLER

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her