Utgave 1 2018

Årets første utgave er her, og vi har mange deilige saker og smaker på lur. Vi gir deg blant annet blåskjell à la Hellstrøm, skrei slik Brimi lager den, og en kulinarisk reise til Halden. Les noen smakebiter nedenfor!  

Husk at du som abonnent kan lese hele magasinet digitalt gjennom MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 1:

 • Tjukken og kokken lager perfekt mat

  Kombinasjonen Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen viste seg å bli et tohodet sjarmtroll! Stjernekokken og komikeren har reist sammen i Norge og resten av verden, med to hensikter: Å sørge for at Truls blir god på kjøkkenet og opplevde de beste matstedene i verden. To av disse viste seg å ligge i Norge.  

  – Litt nasjonalistiske må vi ha lov til å være, skriver Eyvind Hellstrøm i bokas forord.

  Pizza og kråkebolle

  Truls à la Hellstrøm handler om matreiser til Tokyo, Paris, Barcelona, Mexico, Napoli, Lyon, Bresse og altså Lofoten og Rogaland. I bokform har dette blitt en orgie i førsteklasses råvarer og de mest kjente rettene fra de byene, landene og regionene som er besøkt. I Paris får du en côte de boeuf, helstekt kylling i Lyon, pizza Margerita i Napoli og paella med sjøkreps i Barcelona.

  Tjukken og kokken (ja, de kaller seg det selv) dro til Skrova i Lofoten for å finne verdens beste sjømat. Der plukket de kamskjell og kråkeboller, dro torsk og forsynte seg med alt fra blåskjell til vågehval.

  God og enkel laks

  I Rogaland skulle Hellstrøm og Svendsen lage en treretters middag til kokkekollega Sven Erik Renaa, og kunne fråtse i råvarer fra en av de mest spennende matregionene her i landet. Osten Lille Aske ble matchet opp mot bl.a. rødbeter, piggvar fikk møte skogssopp i stekepanna, mens Klosterlam ble stekt og servert med vårløk, kål, neper og poteter.  

  At det kan bli førsteklasses mat uten bruk av kompliserte oppskrifter er laksefilet og gressløksaus et strålende eksempel på. Fem-seks ingredienser, enkle forklaringer og nesten ikke arbeid å snakke om. Men en smakskombinasjon som du vil huske lenge!

   

  TEKST PER A. BORGLUND FOTO ANITA RENNAN

 • Blåskjell à la Hellstrøm

  Til 4 porsjoner trenger du:

  2 kg ferske blåskjell

  125 g meierismør

  1 bunt kruspersille

  2–3 hvitløkfedd

  2 skiver loff uten skorpe

  ½ ts kvernet hvit pepper

  Del smøret i små terninger, vask og plukk persille, skrell og del hvitløkfedd, del loffen i terninger, kverne hvit pepper, og bland alt sammen i en kjøkkenmaskin. Kjør dette til en myk og glatt konsistens og legg smøret på vent i kjøleskap.

  Skyll og rens blåskjellene i kaldt vann. Fjern knuste og åpne skjell. Kok skjellene under lokk (uten i tilføre væske, skjellene safter seg) i en vid kasserolle til de åpner seg. Dette tar maks 2–3 minutter. Sil kraften i et dørslag over i en ny kasserolle. Kok inn kraften. Plukk skjellene slik at muslingen ligger i bunnskjellet i kasserollen. Pisk inn persillesmøret i blåskjellkraften mens kraften koker. La det koke på sterk varme, slik at kraften tykner. Øs denne suppen som kraften nå er blitt over skjellene i den andre kasserollen, og server rykende varmt med grillet brød ved siden av.

  Tips fra Eyvind:

  “Jeg bruker det samme persillesmøret når jeg gratinerer snegler og ved tilberedninger av fisk og froskelår. Det er smart å lage en større porsjon av smøret og rulle det i plastfolie og oppbevare det i fryseboksen.”

   

  TEKST: Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen i Mesterkokk på 1-2-3 / Kagge Forlag FOTO: ANITA RENNAN

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her