Utgave 9 2017

I denne utgaven tar vi deg blant annet med til Otta, Møystad Gård i Hedmark, og inn på kjøkkenet til Trond Moi i Kristiansand.

Husk at du som abonnent kan lese hele magasinet digitalt med MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 9:

 • Perlen

  Mat du kan stole på

  Ekteparet Katrine og Amund Aalstad drømte om å drive en bondegård på naturens premisser. På idylliske Møystad Gård rett utenfor Hamar har drømmen gått i oppfyllelse.

  På Møystad står bærekraftig matproduksjon, dyrevelferd og matglede i fokus, enten det er ute på jordene, i fjøset eller inne på det trivelige gårdskjøkkenet. Filosofien er «godt for jorden, godt for mennesket», og både Katrine (41) og Amund (44) er lidenskapelig opptatt av å formidle kunnskap og matengasjement slik at flere vil gjøre som dem, dyrke og foredle sin egen mat.

  Ikke noe kunstig

  – Vi brenner for gode råvarer, god mat og økologisk matproduksjon. Den beste maten er den som er laget av ferske og naturlige råvarer produsert i nærheten av der man bor. Produktene våre er enten basert på råvarer fra egen gård, eller fra andre hager og gårder i nærheten som ikke sprøyter eller bruker kunstgjødsel. Maten fra Møystad kan du stole på, smiler Katrine, travelt i sving på kjøkkenet.

  Hun har fått kunder inn i kafeen i den hvitmalte hovedbygningen, og prater mens hun pisker krem og kutter opp hjemmebakt blåbærpai.

  – Min farmors oppskrift, sier Katrine.

  På Møystad er det sommerkafé i juli og august, og gjennom hele året er selskapslokalene på gården et attraktivt produkt. Både det blåmalte kjøkkenet og finstua med antikke møbler dekkes ofte til fest, og kommer det ekstra mange gjester tas den store og rødmalte høylåven fra 1920, innredet med langbord i solid tre og lysekroner i taket, gjerne i bruk.

  – Du kan stikke opp i syltetøyfabrikken vår, der er Amund i gang med å tappe ripsgele, sier Katrine, og skjenker nytrukket kaffe i blåblomstrede porselenskopper.

  Som abonnent kan du lese hele artikkelen gjennom MAGASIN+ eller i papirutgaven.

   

  TEKST OG FOTO METTE MØLLER

 • Trond Mois soppsuppe

  Handleliste:

  300 g skogssopp

  Sjalottløk

  Tørr hvitvin

  5 dl kremfløte

  Meierismør

  Melk til melkeskum

  Frisk persille

   

  Trond forklarer:

  – Når jeg lager soppsuppe, er det skogssopp som gjelder. Villsoppen tar med seg den fantastiske smaken av skog, en smak du ikke finner i de drivhusproduserte soppene. Da jeg kjørte hjem fra hotellet vårt på Utsikten i går, stoppet jeg et sted hvor jeg tenkte det bare måtte være kantareller. Sykt flaks! Bare 20 meter fra veien var det oransje så langt øyet kynne se. Måtte gi meg da jeg hadde funnet 10 kg. Det var et skikkelig kick, det kan jeg love deg. Jeg leverte mesteparten på restauranten, men tok med noe hjem som vi skal bruke nå. Sammen med litt steinsopp jeg fant i forrige uke. Den har jeg frosset fersk, noe jeg vil anbefale alle å gjøre med steinsoppen. Den holder seg fint i fryseren i flere måneder, og beholder sin nydelige smak. Du kan fryse den hel eller i skiver.

  På benken ligger 150 g fersk kantarell og 150 g frossen steinsopp – håndplukket og renset av kokken selv. På komfyren står det en dyp stekepanne med 2 ss brunet smør. Selv står Trond og finhakker 2 sjalottløk.

  – Jeg hiver soppen og sjalottløken i panna og freser det på høy varme. Både frossen og fersk sopp inneholder mye vann, og dette trekkes fort ut av soppen når jeg steker den. Det er viktig å koke inn alt vannet, slik at panna blir tørr og kan gi soppen en fin stekefarge. Etter å ha stekt soppen og løken, tilsetter jeg 2 dl hvitvin og lar det hele koke inn til væsken er halvert.

  Når vinen er kokt inn, heller jeg hele stekepannas innhold i en blender/mikser, og fyller på med 4 dl kremfløte. Dette mikses til alt blir en jevn og fyldig suppe. Jeg heller suppa over i en gryte og lar den koke opp. Til slutt smaker jeg til med salt og pepper.

  Trond heller suppa i en dyp tallerken, topper den med litt melkeskum, 3 – 4 sprøstekte sopp og noen få blader med persille.

   

  Oppskrift og bilde er gjengitt i Mat fra Norge fra boken ”HJEMME HOS TROND MOI” med forlagets tillatelse.

  FOTO: Kokken og forfatteren

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her