Utgave 11 2021

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc.

Smakebiter fra utgave 11:

 • BROWNIEJULETRÆR

  Lag de så store eller små du vil, legg i fryseren og ta opp når du får gjester. Vil du ha en mer julete smak, kan du tilsette litt kanel, nellik og ingefær i brownierøren.

  BROWNIES
  100 g sjokolade
  170 g smør
  450 g sukker
  1 ts vaniljesukker
  3 egg
  150 g hvetemel

  PYNT
  150 g melis
  noen dråper sitronsaft
  ca. 3 ss vann
  julestrøssel
  eventuelt konditorfarger
  ispinnner, saltstenger, papirsugerør eller annet til «trestamme»

  BROWNIES
  Smelt sjokolade og smør. Rør det sammen. Tilsett sukker og vaniljesukker og bland alt godt sammen. Rør inn ett og ett egg. Vend inn melet. Hell blandingen i en liten bakepapirkledd langpanne (ca. 20×30 cm). Stek på 180 grader i ca. 25-30 minutter. Husk at brownien fortsatt skal være litt bløt når den kommer ut av ovnen, så pass på så den ikke steker for lenge. Avkjøl på rist og sett dem deretter i kjøleskap, gjerne natten over.

  MONTERING
  Bland sammen melis, sitronsaft og vann til en tyktflytende glasur. Farg den gjerne om du ønsker. Del kjøleskapskalde brownies opp i trekanter i den størrelsen du ønsker. Sett i ispinner (eller for eksempel saltstenger eller papirsugerør) i bunnen av trærne. Hell melisglasuren i en sprøyte- eller frysepose og klipp et lite hull eller bruk en rund tipp med liten åpning. Sprøyt dekorative border eller for eksempel julekuler på trærne og topp med julestrøssel.

  OPPSKRIFT OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • SVINERIBBE

  Som tilbehør passer det med kokte svisker og eplebåter og surkål. Stek gjerne litt rikelig med ribbe. Kald ribbe smaker ekstra godt på frokostbordet 1. juledag, eller på julens koldtbord. I mange hjem er det tradisjon å servere medisterpølse og medisterkaker i tillegg til svineribben.

  Du trenger:
  2 kg tynnribbe
  eller 1,5 kg midtribbe
  eller familieribbe
  2 ts flaksalt
  nykvernet pepper

  Slik gjør du:
  Be slakteren rute opp svoren, eller snitt den i ruter med skarp kniv. Snitt bare gjennom svoren, ikke ned i fettet. Gni ribben inn med salt og pepper og la den ligge kjølig med svorsiden ned i 2 døgn. Legg ribben i langpannen med svorsiden ned. Hell i 2 dl vann. Dekk pannen med aluminiumsfolie. Damp ribben i stekeovnen ved 225 grader i 30 minutter.

  Ta langpannen ut, og løft ribben over på rist med svorsiden opp. Legg risten over langpannen. Stikk en tallerken under ribben så fett som eventuelt samler seg oppå, kan renne av. Stek så ribben videre ved 175–200 grader i 1,5–2 timer for tynnribbe, 2–2,5 timer for midtribbe og familieribbe.

  Sprø eventuelt svoren opp under grillen med stekeovnsdøren litt på gløtt. La ribben hvile i 10–15 minutter på kjøkkenbenken før den skjæres opp. Da vil ikke så mye av saften renne ut. Skjær ribben i 2–3 cm tykke stykker. Kok ut langpannen med litt vann. Bruk sjyen som saus.

  TIPS!
  Legg svor som ikke er blitt sprø, på aluminiumsfolie på en stekeplate. Sett platen under varm grill i stekeovnen, med ovnsdøren åpen eller på gløtt. Pass svoren nøye. Plukk bitene ut etter hvert som de blåser opp og blir sprø.

  OPPSKRIFT INGRID ESPELID HOVIGS JULEMAT FOTO LINE DAMMEN OG VICTORIA WILHELMSEN

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent.