Utgave 10 2021

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc.

Smakebiter fra utgave 10:

  • O-BOYKAKE I LANGPANNE MED ENHJØRNINGKREM

    Denne milde sjokoladekaken passer perfekt for de minste. De kommer til å elske enhjørningkremen, som smaker tutti frutti.

    SJOKOLADEKAKE
    400 g smør
    4 1/2 dl vann
    150 g O-Boy
    400 g sukker
    500 g hvetemel
    1 ts salt
    2 ts natron
    3 dl kefir (eller kulturmelk)
    4 egg

    ENHJØRNINGKREM
    5 eggehviter
    250 g sukker
    300 g usaltet smør
    1 ts vaniljesukker
    tutti frutti-essens (kan utelates)
    konditorfarger etter ønske

    PYNT
    Fargerikt strøssel og/eller godteri

    SLIK GJØR DU:
    Smelt smøret i en stor kjele. Tilsett vann og O-boy og kok opp. Tilsett sukkeret og rør til det har løst seg opp. Ta kjelen av platen og tilsett hvetemelet blandet med salt og natron vekselvis med kefir.

    Bland deretter inn ett og ett egg. Bland til du har en klumpfri røre. Hell blandingen i en bakepapirkledd langpanne på ca. 30 cm. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 35-40 minutter. Avkjøl på rist.

    ENHJØRNINGKREM:
    Hell eggehviter, sukker og vaniljesukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen).

    Visp med en håndmikser til sukkeret smelter og blandingen tykner. Det tar 5–10 minutter. Ta deretter bollen av kasserollen og fortsett å vispe, gjerne med en kjøkkenmaskin, til blandingen har romtemperatur. Dette tar ca. 15 min.

    Tilsett romtemperert smør i en spiseskje av gangen, visp godt mellom hver gang. Det er viktig at marengsen ikke er varm så smøret smelter, eller at smøret er for varmt, da vil kremen skille seg. Hvis det skulle skje kan kremen settes kaldt en stund for så å fortsette. I motsatt fall kan kremen varmes opp i noen sekunder før smøret tilsettes.

    Smak til med tutti frutti essens. Har du ikke det, kan du tilsette 1 ts vaniljesukker ekstra.

    MONTERING:
    Fordel enhjørningkremen i ulike boller og bland i ulike farger i hver bolle. Fyll kremene i sprøyteposer med ulike tupper (hvis du har). Du kan også bare bruke fryseposer uten tupper, eventuelt legge på kremen med fargene om hverandre med en skje. Pynt eventuelt med fargerikt strøssel og/eller godteri.

    OPPSKRIFT OG FOTO: ELLEN M. E. LUNDRING

  • KVEITELAPSKAUS

    Lapskaus trenger ikke lages med kjøtt. Her har vi brukt kveite som gjør retten sunnere og kanskje enda bedre enn originalen, med enkle og rene smaker.

    Til 4 porsjoner trenger du:
    800 g kveitefilet, eller annen hvit fisk
    200 g poteter, i terninger
    200 g kålrot, i terninger
    200 g gulrot, i skiver
    200 g sellerirot, i terninger
    5 dl fiskekraft
    2 ss sitronsaft
    salt og pepper

    Slik gjør du:
    Ha fiskekraft og grønnsaker i en kjele og la koke i 10–15 minutter, til grønnsakene er møre. Del fisken i terninger. La fisken trekke i fiskekraften i 5 minutter til den er gjennomvarm.

    Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

    Tips!
    Pynt gjerne med lakserogn, det gir en veldig fin farge til retten og en god saltsmak.

    OPPSKRIFT TRULS TORP KARLSEN OG SIMEN VATNE FOTO STIAN BROCH

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her