Utgave 8 2021

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc.

Smakebiter fra utgave 8:

 • GRUNNOPPSKRIFT DONUTS

  De smaker aller best ferske. Hvis du ikke skal servere alle med det samme, kan de godt legges i fryseren og tas opp etter hvert som lysten melder seg. Donuts uten fyll kan varmes på 100 grader varmluft (anbefales), mens donuts med fyll bør tines på kjøkkenbenken. De bør også fryses uten melisglasur og annen pynt.

  Til ca. 30 donuts trenger du:
  100 g smør
  2 dl melk
  1/2 pk gjær
  4 egg
  70 g sukker
  1 ts vaniljesukker
  600 g hvetemel
  1–1,5 kg smult, matfett eller nøytral olje til fritering

  Slik gjør du:
  Smelt smøret og bland med melken. Hell blandingen rett i en bakebolle og tilsett resten av ingrediensene. Elt til en smidig deig som lett slipper bollen. Juster evt med litt mer mel eller melk. Hev under plast eller et klede til dobbel størrelse, ca. 40 min.

  Kjevle ut deigen til ca. 1 cm tykkelse. Stikk ut sirkler på størrelse med et drikkeglass eller lignende. Skal du lage donuts med hull, stikker du ut et mindre hull i midten av deigsirkelen. Ta vare på «smultringhullene», de kan du også fritere. Etterhev donutene under plast eller et klede i ca. 30 min.

  Varm opp smult/matfett/olje til 180 grader i en jerngryte. Legg i 2–3 donuts om gangen og stek til de er gyllenbrune på begge sider. Det tar ca. 1–2 min på hver side. Snu dem underveis. Ta opp donutene med en hullsleiv og avkjøl på rist.

  OPPSKRIFT OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • DONUTS MED BRINGEBÆRSYLTETØY OG ROSA GLASUR

  Donuts kan fylles med syltetøy i alle varianter. Selv synes jeg rørte bringebær er aller best. La gjerne glasuren på toppen hinte om hva som befinner seg på innsiden av donuten.

  Til 1 porsjon donuts trenger du:

  Rørte bringebær

  Melisglasur:
  ca. 200 g melis
  1–2 ss sitronsaft
  1–2 ss vann
  rød konditorfarge
  frysetørkede bringebær eller strøssel til pynt

  Slik gjør du:
  Bland sammen melis med sitronsaft. Tilsett vann litt etter litt til en tykk og smørbar melisglasur. Ta av et par spiseskjeer med den hvite glasuren og legg den i en egen bolle. Tilsett deretter noen dråper konditorfarge i den resterende melisglasuren til ønsket farge.

  Montering:
  Sprøyt bringebærsyltetøy inn i siden på donuten ved hjelp av en sprøytepose med lang og tynn tipp. Topp donuten med den rosa melisglasuren. Hell den hvite melisglasuren i en sprøyte/frysepose og ringle over den rosa melisglasuren. Knus noen frysetørkede bringebær og strø over.

  OPPSKRIFT OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent.