Utgave 3 2021

I årets tredje utgave for du oppskrifter og inspirasjon til vårmenyen!

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc med MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 3:

 • Dessertflatbrød

  Søte knasende flatbrød med frisk crème fraîche og jordbær. Selvfølgelig kan du ha flatbrød til dessert!

  Du trenger:
  300 gram hvetemel
  0,5 ts salt
  2 ss melis
  ca. 2 dl vann
  300 g crème fraîche
  2 ss melis
  frø fra en liten vaniljestang
  friske jordbær eller andre bær

  Slik gjør du:
  Bland sammen hvetemel, salt, melis og vann til en myk og håndterbar deig. Dekk til bakebollen eller legg deigen i plast og la den hvilke i kjøleskapet en liten time (over natta går også fint). Del så opp deigen i passende emner og kjevle så tynt som du kan. Stek flatbrødene på takke eller stekepanne på lav-medium varme til de begynner å få farge, snu dem og gjenta. Flatbrødene kan også stekes i stekeovn på 225 grader i 6–10 minutter.

  Hvis flatbrødene ikke blir helt sprø på takka eller i stekepannen, kan du tørke dem sprø i stekeovnen på 100 grader varmluft i en liten time.

  Bland sammen crème fraîche, melis og vaniljefrø og server på toppen av flatbrødene med friske jordbær eller andre bær. Om du vil ha en luftig krem kan du piske opp blandingen med en elektrisk visp.

   

  TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • Valdresostene smaker av natur

  Produksjonen av ost startet så smått i lite et kjellerlokale for ti år siden. Nå er Valdresmeieriet godt etablert som varemerke, og holder hus i det som tidligere var Fossheim Ysteri, etablert i 1915. Meieriet har så langt gitt den lille bygda Røn åtte arbeidsplasser.

  Melk fra fjellvidda
  Hemmeligheten er melk fra fjellet, stølsmelk, hele 240 000 liter fra juni til september. Meieriets råvare kommer i den perioden fra kyr som beiter fritt i fjellet. Her livnærer dyrene seg på robuste fjellplanter, urter og vier. Kosten setter tydelige preg på melka. Ikke bare gir de kraftige pigmentene i fôret en flott gul farge på ost, rømme og smør, men også innholdet av proteiner og antioksidanter er høyere enn i annen melk. Du kan faktisk smake forskjellen.

  Stølsdrift har lange tradisjoner i Valdres, men har vært på tilbaketog i mange år. Heldigvis har driftsmetoden fortsatt mange entusiastiske forsvarere, og Valdres er stadig Norges mest aktive stølsområde. Som en viktig del av kulturarven betyr sommermånedene på fjellbeite mye for både folk og fe. Kulturlandskapet er skapt som et resultat av at naturen brukes, slik opprettholdes det biologiske mangfoldet. Og for en osteprodusent er stølsmelk det beste utgangspunktet.

  Krydret av naturen
  Valdresmeieriets signaturprodukt er bufarosten. Navnet stammer fra bufardagen – dagen da bøndene i bygda flyttet til eller fra stølen. Da kom det bufarmat på bordet. Bufarosten ble tradisjonelt laget den siste dagen på stølen, da det ikke var tid til å separere fløten fra melken. Akkurat den osten ble derfor laget på feit helmelk. Fin gul, feit og rund i smaken ble bufarosten ofte lagt til side og spart til jul og fint besøk.

  Valdresmeieriets bufarost er laget etter den samme oppskriften, med helfet stølsmelk og minimum ett års lagring før den sendes ut til kundene. Hvert år produseres det 20 tonn av denne osten. Men meieriet holder seg ikke bare til lokale tradisjoner, med gresk inspirasjon lager de også en fetalignende ost, i Valdres kalt Salatost.

  Bukono er en annen ost laget av helmelk, denne er smaksatt med medisinplanten bukkehornkløver. Syndin er krydret med brennesle, mens nøkkelosten bærer navnet Helin og selvsagt smaker av spisskarve. Fosheim er en fast ost som er lagret i fem måneder. Valdresmeieriet lager også rømme og en mousse av rømme og rakfisk, en spennende delikatesse de trolig er alene om å produsere.

  2020 ble et rekordår for det lille meieriet i hjertet av SørNorge, med ost produsert fra 500 000 liter melk. Mange har hygget seg ekstra med god mat og drikke hjemme hos seg selv i koronaåret. Og nå er man i gang med produksjonen av en Valdresbrie, nok en ost som prydes av den karakteristiske Valdresrosen. Stå klar med en ristet brødskive!

   

  TEKST OG FOTO MORTEN BIBOW

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her