Utgave 7 2020

I denne utgaven får du det beste av sesongens råvarer, verdens beste brunost, og en kulinarisk reise til Mandalen!

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc.

Smakebiter fra utgave 7:

 • Landbrød med rivegris og Raudbergost

  Av Ellen M. E. Lundring


  Til eltefritt landbrød trenger du: 

  400 g siktet hvetemel
  100 g sammalt rugmel, fint
  1 ts salt
  ¼ ts tørrgjær
  4 dl vann

  Topping til 4 skiver:

  12 asparges
  300 – 400 g rivegris (altså pulled pork)
  150-200 g Raudbergost

  Slik gjør du:
  Rør sammen alle ingrediensene til brødet i en bolle med sleiv eller slikkepott. Deigen skal bare akkurat røres sammen. Dekk med plast og gjerne et klede og la den stå på kjøkkenbenken over natten (12 timer).

  Hvelv deigen ut på et godt melet bakebord. Den kommer til å være klissete. Dra deigen ut til sidene i en firkant og brett den sammen mot midten noen ganger til du kjenner at den strammer seg opp. Form den så til et avlangt emne og legg den over i en smurt eller bakepapirkledd brødform. Dekk med plast eller et klede og etterhev i ca. 40-60 minutter til brødet omtrent når kanten på brødformen.

  Stek nederst i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Legg over et bakepapir de siste 10 minuttene, så brødet ikke blir brent. Ta så brødet ut av formen ta vekk eventuelt bakepapir og skru ned temperaturen til 200 grader, og stek videre i 5-10 minutter opp-ned til brødet har en sprø skorpe. Avkjøl på rist.

  Montering: 

  Skjær av den nederste harde delen på aspargesene. Pensle dem deretter med olje og krydre med salt og pepper. Stek dem kjapt på grill eller i en stekepanne til de er nesten ferdige.

  Skjær opp fire gode skiver med landbrød. Topp skivene med asparges og passende mengde rivegris og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter til kjøttet er gjennomvarmt.

  Ta skivene ut av ovnen og skru ned temperaturen til 200 grader. Topp skivene med rause skiver av Raudbergost eller annen myk rødkittost. Sett skivene tilbake i ovnen og stek videre til osten akkurat har smeltet. Server med en gang med en frisk salat til.

  Foto: Ellen M. E. Lundring 

 • Verdens beste eplekake

  Av Ellen M. E . Lundring

  2–4 epler (avhengig av størrelse)
  2 store egg
  150 sukker
  110 g smeltet og avkjølt smør
  120 g hvetemel
  1 ts bakepulver
  1 ts vaniljesukker

  Rens eplene og del dem i biter på ca. 2 cm. Visp eggene til de skummer. Tilsett sukker og bland godt. Bland sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og bland det inn i eggeblandingen vekselsvis med smøret. Vend inn eplebitene.

  Hell røren i en 24 cm smurt og bakepapirkledd springform og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 40–45 minutter til den er gyllenbrun. Avkjøl. Sikt litt melis over kaken før servering. Kaken kan serveres lun med iskrem, vispet krem eller rett og slett kald rett fra kjøleskapet, alt er veldig godt.

  Foto: Ellen M. E . Lundring

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her