Utgave 4 2020

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc.

Smakebiter fra utgave 4:

 • Jordskokksuppe med jordskokkchips

  Til 4 personer trenger du:

  1/2 kg jordskokk
  2 dl fløte
  4 dl vann
  salt og cayennepepper
  1 dl rømme
  litt solsikkeolje
  3 dl druekjerneolje (til fritering)
  karse

  Ta 400 gram med jordskokk, del jordskokken i 4 og fres den i en kjele med litt solsikkeolje. Når jordskokken har fått fin farge, har du i fløte og vann og koker til jordskokken er myk. Kjør opp suppen med stavmikser eller blender. Smak til med salt og cayennepepper.

  Pisk rømmen til den har blitt luftig, og smak til med litt salt. De resterende 100 gram med jordskokk skives i ca. 1 mm skiver, og friteres. Når jordskokken har fått gyllen farge og ikke lenger bobler, er den ferdig. Har du ikke en frityr, kan du bruke en kjele med druekjerneolje. Legg de friterte jordskokkskivene over på papir. Anrett suppen med 1 spiseskje pisket rømme, jordskokkchips og karse.

   

  Oppskrift av Richards Hmelnickiskjøkkensjef på Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker.
  Foto: Mette Møller

 • Brødsticks

  Her har vi presentert avlange brødkrutonger som en variasjon til de vanlig firkantede, men lag gjerne firkanter om det passer bedre til det du skal bruke dem til. Brødsticks kan brukes i stedet for pommes frites for eksempel, eller som brødkrutonger i salat, supper og lignende. Brødsticksene kan varieres og smaksettes etter eget ønske.

  Du trenger:

  ca. ½ tørt brød
  ca. 3 ss olivenolje
  1-2 ts flaksalt (gjerne med smak)
  1-2 ts tørkede urter, for eksempel
  oregano, timian, rosmarin eller tørket ramsløk, gjerne en blanding

  Du kan også bruke krydder eller krydderblandinger, chiliflak, revet sitronskall, parmesan eller annet. Skjær brødet i avlange sticks med ca. 1 cm bredde. Legg dem i en ildfast form og ringle over olivenolje. Strø over flaksalt og tørkede urter og/eller krydder etter eget ønske og bland alt godt sammen.

  Stek midt i ovnen på 200 grader til brødsticksene er gylne, tørre og sprø. Server med estragon- eller hvitløksmajones. Skal du ikke bruke brødsticksene med en gang, kan du oppbevare dem i et tett glass når de er helt avkjølte. Bare pass på at de er helt tørre.

   

  Oppskrift og foto av Ellen M. E. Lundring.

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her