Utgave 8 2019

I denne utgaven kan du blant annet lese om den 22 år gamle konkurransekokken Runa, bli med på kulinarisk reise til Svolvær, og la deg inspirere av Ellen sin bakekunst med norske oster.

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt gjennom MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 8:

 • Butterdeigterter med skogsbær og brie

  Disse tertene lages på et blunk, og blir borte like fort. Nam!

  Du trenger:
  Butterdeig, fersk eller frossen
  Egg til pensling
  Skogsbærblanding, gjerne frossen
  Brie
  Flytende honning

  Slik gjør du:
  Skjær butterdeigen i firkanter i passende størrelse og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle kantene med sammenvispet egg. Legg på skogsbærblanding i midten av firkantene. 

  Stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter til kantene begynner å få en gyllen farge. Ta tertene ut av ovnen og legg på skiver av brie. Sett tertene inn i ovnen igjen og stek videre i ca. 2 minutter til osten akkurat har smeltet. 

  Ta tertene ut av ovnen og la dem avkjøle seg noe. Ringle over flytende honning og server.

  OPPSKRIFT OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • Honning er «verdens beste naturprodukt»

  «Honning er kanskje verdens eldste råvare, verdsatt av menneskeheten siden tidenes morgen, da vi gikk rundt og sanket det vi kunne finne.» Det skriver forfatter Espen Smith i forordet til sin nye bok Honning, og Honningcentralens Knut Tisthal følger opp: «Noe av det mest fascinerende med honning er at denne råvaren har vært en viktig del av mattradisjonen i alle sivilisasjoner og verdenshjørner i ualminnelige tider – og den er det fortsatt! Så vidt jeg har funnet, er det ingen annen matvare som på samme måte knytter alle mennesker på jorden sammen til alle tider. Og den er like etterspurt i dag som for tusenvis av år siden. Bare tanken på dette helt unike ved honningen gjør meg ganske svimmel.»

  Et sunt tilsetningsstoff
  Tisthal forteller videre at 92-åringen der han er salgs- og markedssjef eies av rundt 1500 norske birøktere, som til sammen sørger for at det er glass og bokser med honning i alle landets butikker. Men hva er honning? Boka forklarer det enkelt på denne måten: En søt, fast til tyktflytende substans som lages av honningbier. De små biene samler nektar fra blomster og omdanner den på magisk vis til velsmakende honning inne i kuben. Honningen kan være mørk eller lys, og spenne over et helt spekter av smaker. Som søtningsmiddel kan honning veldig ofte erstatte sukker, og honningen er sunn: Honning, ordet har germansk opprinnelse, betyr «gyllen», og de gylne dråpene inneholder både vitaminer, antioksidanter, aminosyrer og mineraler.

  Dør etter å ta stukket
  Boka Honning er virkelig smekk full av fakta om bier og honning. I mange små artikler kan du velte deg i detaljer: Sukkerinnholdet i honning er omtrent 95 prosent, og produktet er så holdbart at det nesten ikke kan gå ut på dato. Honning kan være både fast og flytende, og den norske er som regel fast og krystallisert. Det er fordi den inneholder en høy andel glukose, av den enkle grunn at norske blomster inneholder nettopp mye av denne sukkerarten. En bie veier 1 gram og er 1,5 centimeter lang. To sett vinger slår 230 ganger i sekunden, og toppfarten er 30 kilometer i timen. Den bruker tunga til å suge ut nektar fra blomstene. Når en bie stikker, mister den brodden og dør. Bier manøvrerer etter en innebygget «GPS» som er så nøyaktig at de bommer på kuben sin hvis vi flytter den én meter mens biene er ute på tokt. En ensom bie tåler ikke «kulde» under åtte varmegrader, men en klase med bier i en kube kan sammen tåle femti minusgrader om vinteren.

  Hjelper mot fyllesyke?
  Vi bruker jo honning i maten, men stoffet har også angivelig legende egenskaper. Profeten Muhammed mente at honning var botemiddel for alle sykdommer, selv om boka antyder at det nok var å ta hardt i. Honning har derimot bakteriedrepende egenskaper, og anbefales brukt mot hoste. Da er det greit å kunne lese seg til at honning ikke bør varmes opp over 40 grader, da mister den en del av sine egenskaper. Så hvis du er sår i halsen, ta en skje honning sammen med den varme melka. Da beholder du de antibakterielle stoffene i bienes nektar. Honning skal også være en effektiv kur mot fyllesyke. Ta to spiseskjeer honning etter festen, før du legger deg, og du våkner angivelig frisk og rask dagen derpå. Smør honning og rå eggeplomme på huden hvis du er solbrent.

  Kombinert med gammelost
  – Det var ikke vanskelig å be et knippe engasjerte kokker om å bidra med oppskrifter og tips, skriver Espen Smith i innledningen til det som tross alt er bokas hovedkapittel, som naturligvis handler om å spise honning.

  Og her blir det helt tydelig at honning kan kombineres med nær sagt hva som helst av råvarer. Du finner oppskrifter med kamskjell, kveite, svin, gresskar, bacon, andebryst og kinakål, piggvar og rødbeter.

  Eirik Bræk hos Fenaknoken i Oslo har en spesiell forkjærlighet for norsk honning, og klinker til med en oppskrift der klippfisk, honning og gammelost serveres på krotakake. Klippfisken skal marineres i en times tid i olivenolje, og danderes på flatbrødet med en rømmeklatt, en klype gammelost, noen blader basilikum og litt honning på toppen før servering!

   

  TEKST PER A. BORGLUND FOTO FRA BOKA

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her