Utgave 7 2019

I denne utgaven får du blant annet oppskrifter på deilige iskremer, tips til grillen og du kan bli med på en kulinarisk reise til fagre Stryn.

Smakebiter fra utgave 7:

 • Brunost-is

  Jeg foretrekker å bruke fløtemysost når jeg lager brunost-is, men er du for eksempel mer glad i geitost eller har andre brunostfavoritter kan du absolutt bruke det.

  Du trenger:
  4 dl h-melk
  3 dl kremfløte
  1 ts vaniljesukker
  250 g revet fløtemysost
  6 eggeplommer
  100 g sukker

  Slik gjør du:
  Hell h-melk, kremfløte og vaniljesukker i en tykkbunnet kjele og kok opp. Visp samtidig eggeplommer og sukker til eggedosis i en egen bolle. Tilsett revet brunost i den varme fløtemelken og rør til brunosten har løst seg opp.

  Hell så den varme fløtemelken med brunost over eggedosisen i en jevn stråle under stadig omrøring. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen og varm opp til ca. 80-85 grader til den tykner. Pass på så det ikke koker.

  Sil blandingen over i en bolle og avkjøl i kjøleskap til den er helt kald. Gjerne natten over. Kjør deretter blandingen i en ismaskin. Legg ismassen over i en egnet bolle og sett den i fryseren i et par timer før servering. Har du ikke ismaskin bør du røre i blandingen en gang i timen de første fire timene i fryseren for å unngå iskrystaller. Perfekt for servering på vaffel med friske bringebær til.

  TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • Grønt og godt på grillen

  – Alle grønnsaker kan grilles. Men de må ha individuell behandling. Noen skal ha kort tid over høy varme, andre lang tid på roligere varme. Grønnsakene skal selvfølgelig behandles like bra som når du griller et fint kjøttstykke. Det må bli godt, sier Brimi.

  Nye muligheter
  Han flytter like godt kjøkkenet ut på varme sommerkvelder. I tillegg til grillrista, bruker han både tykkbunnede kjeler og steikepanner på grillen.

  – Jeg liker å si at folk må se på grillen sin som et kjøkken. Ha egne ting hengende ute, kjøkkenutstyr som det ikke er så farlig med. Slik får du mange nye muligheter ved grillen, og så er det trivelig, sier Brimi.

  Han trer gjerne et kjøttstykke på et grillspyd, men ikke grønnsaker.

  – Jeg er vaksinert mot grønnsaker på grillspyd. Et spyd med mais, sopp og tomat for eksempel, det blir aldri godt. Da grilles alt like lenge, og da sier det seg sjøl at noe blir for lite stekt, og noe for mye. Legg grønnsakene rett på grillen, og grill dem til de er passe svidd og møre. Noen grønnsaker, som gulrot, må snus ofte og trenger litt tid. Griller du kål eller asparges, skal de bare få fin farge på begge sider før de tas av varmen. Ikke la nygrillet og sprø asparges ligge og hvile lenge på indirekte varme, da blir den slapp og kjedelig. Server den rett fra grillen, sier Brimi.

  God svidd smak
  Du trenger ikke olje på grønnsakene før de grilles, de er best når de grilles som de er.

  – Slik får du den litt svidde, litt karamelliserte gode smaken på grønnsakene. Men kutt dem gjerne i biter og vend inn i god olivenolje, litt Maldonsalt og nykvernet pepper før servering. Grill ulike grønnsaker og server på et stort fat. Det blir så fint! En fargerik olje eller dressing er perfekt å pynte med, og gir spennende smak til grønnsakene, anbefaler Brimi.

  Av to store, kokte gulrøtter kjører han sammen en knallgul gulrotvinaigrette. Det finnes mange typer gulrot, og både lilla, gul og vanlig oransje gulrot er fine å bruke til en enkel og fargerik dressing.

  – Kjør litt og litt olivenolje inn i gulrøttene. Hvis ikke, blir det bare en vanlig gulrotpuré. Smak til med en god eddik og litt salt. Denne dressingen kan brukes til alle slags grillede grønnsaker, og setter en ekstra spiss på grillmåltidet, sier Brimi.

  TEKST OG FOTO METTE MØLLER

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her