Utgave 2 2019

Gled deg til saftig bakst fra Ellen, oppskrifter og fakta om rødbeter, deilig og inspirerende mat fra Ruben Waak, og mye mye mer!

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc gjennom MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 2:

 • Supersaftig gulrotbrød med yoghurt

  Til 2 brød trenger du:

  400 g hvetemel

  200 g sammalt hvete, finmalt

  100 g linfrø

  3 ts havsalt

  1/3 ts tørrgjær

  3 dl vann

  2 dl yoghurt naturell

  1 ss flytende honning

  200 g finrevne gulrøtter

  Linfrø til pynt

  Slik gjør du:
  Rør sammen de tørre ingrediensene i en bolle med sleiv eller slikkepott. Bland de flytende ingrediensene i en annen bolle og bland inn. Blandingen skal ligne på tykk havregrøt. Juster med mel eller vann om deigen er for fast eller løs. Dekk bollen med plast og gjerne et klede og la den stå på kjøkkenbenken over natten (ca. 12 timer).

  Hvelv deigen ut på et godt melet bakebord. Den kommer til å være klissete. Elt inn finrevne gulrøtter. Dra deretter deigen ut til sidene i en firkant og brett den sammen mot midten noen ganger til du kjenner at den strammer seg opp. Del deretter deigen opp i to like stor emner og form dem til brød. Lag dem gjerne litt rustikke. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett (du kan også bruke brødformer) og strø over linfrø. Dekk brettet med plast og etterhev i ca. 60 minutter.

  Stek deretter brødene på 250 grader midt i ovnen i 10 minutter. Skru ned varmen til 200 grader og stek videre i 20 minutter. Avkjøl på rist.

  TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • Satser på fransk bakst i Melhus

  Lag på lag. Så tynt som mulig.
  Å lage croissanter er en tidkrevende prosess, men resultatet er verdt å vente på. På gården Mo i Melhus ligger et bakeri som ikke er helt som alle andre bakerier. Her bakes det nemlig bare én ting, det franske bakverket croissant.

  Tålmodighet er ett av stikkordene om du vil lage slike brød eller kaker. Bare deigen tar 20 timer å få ferdig. For hevingen alene tar tre timer. Det er en møysommelig prosess, men for Kjersti Flatås er bakingen nå i ferd med å bli et levebrød.

  Store investeringer
  Flatås er både bioingeniør og kokk, og det var i fjor høst hun åpnet gårdsbakeriet hjemme på gården. I det hvite, lyse kjøkkenet produseres croissanter på løpende bånd. Investeringene har vært store, men med støtte fra blant annet Innovasjon Norge har ting latt seg gjøre Mye av utstyret har hun kjøpt brukt, blant annet eltemaskinen. Den kommer fra en videregående skole i Trondheim.

  Kjevlemaskinene kommer også godt med. I croissantbaking gjelder det nemlig å bygge lag for lag. Bokstavelig talt. Hele 24 tynne lag med deig må legges sammen før rullingen til ferdige croissanter kan starte.

  – Tidligere kjevlet jeg for hånd. Da tok det sin tid, sier Flatås.

  Hun er opptatt av å bruke råvarer som finnes i nærområdet. Melken henter hun derfor på gården til foreldrene sine, en liten kjøretur unna.  Smøret er spesialpresset og med lite vanninnhold. Et smør med lite vann er viktig. Er det for mye væske blir deigen for klissete når smøret skal kjevles inn.  

  Før Flatås ble croissantbaker jobbet hun på en fertilitetsklinikk i Trondheim. Kontrasten fra å jobbe med fruktbarhet til å bake croissanter er stor, men i dag er hun glad for valget av ny karrierevei.

  – Jeg følte at jeg ville bruke gården vi hadde bygd opp fra 2002 til noe mer, sier hun. Det er også godt å slippe pendlingen til jobben i Trondheim, og å være hjemme når ungene kommer hjem fra skolen, sier Kjersti.

  På gården er det også korn- og skogproduksjon, grustak og laksefiske. På veien fram mot å bli croissant-baker har Kjersti blant annet fått god hjelp fra en profesjonell baker i Frankrike, en som har spesialisert seg på nettopp croissanter. Navnet på det nye bakeriet i Melhus er også franskinspirert. Det heter Moulangerie, en sammensetning av det franske ordet for bakeri, boulangerie, og navnet på gården, Mo.

  Lange dager
  Å bake croissanter er ikke noe for den som vil ha rolige dager. I oppstartsfasen har Kjersti jobbet rundt 17 timer i døgnet. Da hun skulle levere et større antall croissanter til en tilstelning med flere hundre gjester, måtte hun starte arbeidsdagen klokken ett på natten. Flere hoteller har allerede fått smaken på bakverket, og i dag får du servert croissantene fra Moulangerie på Scandic Nidelven i Trondheim, et hotell som i en årrekke har blitt belønnet med tittelen Norges beste hotellfrokost.

  – Ønsket mitt er at jeg i hvert fall får ett hotell til på kundelista, sier Kjersti Flatås.

  Hun har kapasitet til å lage mellom 2000 og 3000 croissanter per uke. For å få bedriften til å gå rundt har hun regnet ut at hun må selge mellom 200 og 300 croissanter hver dag. Men den energiske bakeren er klar for mer arbeid. Samtidig er det en stor frihet å ha kort vei til jobb.

  – Det er så godt å bare kunne gå over gårdstunet for å komme på jobb. Jeg liker å være min egen sjef, sier hun.

  TEKST OG FOTO HÅVARD ZEINER

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her