Utgave 1 2019

I denne utgaven kan du glede deg til suppeoppskrifter fra Arne Brimi, inspirasjon fra unge og lovende kokker, reinsdyr, torsk og mye mer.

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på gjennom MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 1:

  • Sveler

    Du trenger:

    5 egg

    3 ½ dl sukker

    9 dl hvetemel

    1 l kulturmelk

    1 toppet ts natron

    1 toppet ts hornsalt

    75 g smeltet smør

    Rørosrømme

    Rørte bringebær

     

    Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett kulturmelk. Bland hvetemel, natron og hornsalt og sikt inn i blandingen. Visp til en glatt røre. Ha i smeltet smør. La røren stå og svelle i minst 20 minutter. Varm opp takken eller stekepannen til medium høy varme. Bruk en øse eller stor skje til å lage passe store sveler.

    Stek dem på den ene siden til du ser at det begynner å boble seg og svelene får en gyllen farge. Snu dem. Når de er gylne på begge sider, er de ferdige. Server med Rørosrømme og rørte bringebær.

    TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

  • Stor kokk metter liten mann

    – Jeg mente jeg visste det meste som var å vite om matlaging. Selvfølgelig skulle jeg vel klare å løse problemene andre småbarnsforeldre snakket om, skriver Alfsen i sin nye bok Familiemiddag. Der beskriver han en hverdag med en usedvanlig kresen liten kar i huset, en som ikke ville ha grøt og som kastet gulrotmosen veggimellom. En krabat som behandlet ertene som biljardkuler i stedet for å spise dem osv.

     

    En unik assistent

    Men alt ordnet seg, og det er gleden over denne plutselige mestringsfølelsen som Ole Martin Alfsen nå vil dele med andre småbarnsforeldre. TV-kokken skriver om «den gode opplevelsen når hele familien er enige om
at dagens kyllingsuppe eller fiskepasta er skikkelig vellykket. Fortroligheten som oppstår når du finner ut av barnets vaner og matpreferanser.» Med kokeboka vel i havn beskriver Alfsen tilblivelsen slik:

    – Det har vært litt jobb, men det har vært gøy også. Heldigvis har jeg i
hele prosessen med boka hatt med meg en unik assistent: 
En ung mann med en helt enestående fagkompetanse,
som har fungert som konsulent, samarbeidspartner, testpilot, medforfatter og fokusgruppe
 – alt på en gang. Jeg snakker selvfølgelig om Levi. Vi har
kokt og stekt, skåret og kuttet, most og mast, spist og spyttet
ut igjen. Underveis har vi lært masse om mat begge to – og om hverandre.

     

    Rester = tapas!

    Alfsen har oppsummert sine erfaringer i fem tips for raskere middag, og punkt én er å handle stort.

    – Gjør storinnkjøp én gang i uka og suppler med småting underveis. Hvis råvarene allerede ligger ferdig innkjøpt i kjøleskapet sier det seg selv at matlagingen blir kjappere og enklere.

    Og dagen før kan du gjøre ferdig for eksempel sauser og dressinger, det slik de jobber på restauranter. Punkt tre handler om å bli et storkjøkken, du må lage større porsjoner. Det som blir til overs kan du fryse ned og bruke senere. Og du må tenke enkelt, og tenke råvarer. Det er ikke flaut å lage en kjempeenkel omelett en dag det ikke er tid til mer. Og til slutt: Bli venn med restene.

    – Blir det noe igjen, er du halvveis til et nytt måltid. En hel kylling kan bli til flere middager. Har du små og store rester stående kan det bli en full middag med restetapas for hele familien, avslutter Ole Martin Alfsen.

     

    15 lure triks på tampen:

    • Senk skuldrene
    • Spis hjemmelaget
    • Legg planer
    • Involver barna
    • Lag bare én middag
    • Gå sulten til bords
    • Spis mer grønnsaker
    • Spis mer fisk
    • Spis alltid sammen
    • Det er lov å grise
    • Smak på alt
    • Det er lov å spise lite
    • Bruk god tid ved bordet
    • Mat er aldri tvang (eller belønning)
    • Kos deg med maten


    Du får et par av Ole Martin Alfsens oppskrifter i papirutgaven, eller gjennom MAGASIN+.

    TEKST PER A. BORGLUND FOTO SIGURD FANDANGO

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her